Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Επιστρόφια...

Η μετανάστευση των θηραμάτων, είτε είναι φθινοπωρινή είτε εαρινή (ανοιξιάτικη) έχει να κάνει με μια ενστικτώδη μετακίνηση και βιολογική ανάγκη των πουλιών, ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος.
Οι δυσμενείς εποχιακές συνθήκες, αναγκάζουν τα μεταναστευτικά πουλιά να μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο για αναζήτηση ευνοϊκότερων συνθηκών ζωής. Οι φθινοπωρινές αποδημίες γίνονται από τους τόπους φωλεοποίησης προς τους τόπους διαχείμασης, με κατεύθυνση από το βορρά προς το νότο και πραγματοποιούνται κυρίως τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, ενώ οι ανοιξιάτικες αποδημίες - που έχουν αντίθετη κατεύθυνση -πραγματοποιούνται τους ανοιξιάτικους μήνες, κυρίως μετά το 1ο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και ολοκληρώνονται τον Απρίλιο. 

Η επιστροφή των θηραμάτων, από τους τόπους διαχείμασης στους τόπους φωλεοποίησης, πραγματοποιείται μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Το ταξίδι των μεταναστευτικών πουλιών γίνεται για κάποια είδη μέχρι και το Μάιο μήνα.
Η εαρινή αποδημία αρχίζει πάντα μετά το τέλος Φεβρουαρίου και σε καμιά περίπτωση νωρίτερα, γιατί απλά ο μήνας αυτός είναι ο ψυχρότερος του έτους στην Ευρώπη. Τα επιστρόφια είναι μια ενστικτώδης μετακίνηση και ταυτόχρονα βιολογική ανάγκη των πουλιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου