Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Ο Κότσυφας (Turdus merula)


Με μήκος 25 εκατοστά, ο αρσενικός κότσυφας είναι κατάμαυρος με ζωηρό πορτοκαλοκίτρινο ράμφος και συνήθως με κίτρινο οφθαλμικό δακτύλιο. Το θηλυκό είναι κυρίως καστανωπό με καστανό ράμφος.  Είναι μελωδικό πουλί, ιδιαίτερα το αρσενικό που αφήνει ένα ευχάριστο, ηχηρό τερέτισμα γεμάτο ποικιλία.


Ο κότσυφας πετάει γρήγορα, χαμηλά και ακανόνιστα κάνοντας σπασμωδικές κινήσεις. Τρέφεται με έντομα, σκουλήκια, μικρούς καρπούς και φρούτα. Φωλιάζει κυρίως σε πυκνούς θάμνους, μερικές φορές και πάνω στα δέντρα. Το Μάρτιο το θηλυκό γεννάει 4-6 γαλαζοπράσινα αβγά μα κόκκινες κηλίδες και τα κλώσσαει επί 13-15 μέρες. Την περιποίηση των μικρών, που φτερουγίζουν από τη φωλιά μετά από 12- 15 μέρες, αναλαμβάνουν και οι δύο γονείς.

Ο κότσυφας είναι το πιο διαδεδομένο είδος τσίχλας στην Ελληνική ύπαιθρο
, την Ευρώπη, αλλά και την Ρωσία, την Ασία, την Βόρεια Αφρική, ακόμα και στην Αυστραλία και την Ν. Ζηλανδία.

Αν και είναι μοναχικό πουλί αναγνωρίζεται εύκολα από το κατάμαυρο λαμπερό φτέρωμά του, από το πορτοκαλοκίτρινο, σχεδόν στο χρώμα του κεχριμπαριού ράμφος του, αλλά και από τον κίτρινο στενό οφθαλμικό δακτύλιο που περικλείει τα μεγάλα μάτια του. Το ράμφος του αρσενικού σκουραίνει ελαφρώς το χειμώνα. Το ενήλικο θηλυκό έχει γκριζοπράσινο φτέρωμα, καφετί λαιμό και ασαφείς ραβδώσεις στο στήθος. Το ράμφος είναι σκουρόχρωμο, ενώ η ουρά και στα δύο φύλα είναι μακριά. Είναι ένα μεσαίου μεγέθους πουλί που δεν ξεπερνάει τα 29 εκατοστά εκ των οποίων τα 12 εκατοστά αποτελούν την ουρά. Σε πτήση το άνοιγμα των φτερών του αγγίζει τα 38 εκατοστά και ζυγίζει μέχρι 90 γραμμάρια.

Ο κότσυφας είναι ενδημικό αλλά και αποδημητικό πουλί. Με το τέλος του Φθινοπώρου πολλά πουλιά του είδους μεταναστεύουν στη χώρας μας από τις Βόρειες παγωμένες χώρες όπως τις Ρωσία, Σκανδιναβία, για να περάσουν τον χειμώνα σε πιο ζεστά μέρη.

Είναι από τα πρώτα πουλιά που φτιάχνει τον Μάρτη την φωλιά του. Εκεί γεννάει από 3-6 γαλαζωπά αυγά με καφεκόκκινα στίγματα και μέχρι τέλος του Ιουνίου που τελειώνει η αναπαραγωγική περίοδος γεννάει ακόμα 2-3 φορές. Η περίοδος της εκκόλαψης διαρκεί από 15-19 ημέρες και την φροντίδα των νεοσσών αναλαμβάνουν εξίσου και οι δύο γονείς για είκοσι περίπου μέρες. Η πλήρης ανεξαρτητοποίηση έρχεται μετά την 35η μέρα. Πολλές φορές η κακοκαιρία του Μαρτίου δεν αφήνει τους ευάλωτους νεοσσούς να επιβιώσουν. Κάθε ζευγάρι καταλαμβάνει την δική του περιοχή και τα αρσενικά δεν διστάζουν να οδηγηθούν και σε τραυματισμούς για να προστατέψουν την περιοχή τους από άλλα πουλιά του είδους τους.

Κατά την αναζήτηση της τροφής του πεταρίζει χαμηλά πάνω από το έδαφος και ψάχνει στα χαμόκλαδα και τις ρίζες των δέντρων να βρει ελιές, σπόρους, κούμαρα, έντομα, γαιοσκώληκες, μούρα και φρούτα από οπορωφόρα δέντρα. Έχει την ικανότητα να ανασηκώνει με το ράμφος του τα φύλλα ψάχνοντας από κάτω για έντομα και σαλιγκάρια και να στρέφει το κεφάλι κοιτώντας λοξά με τα μεγάλα του μάτια.

Το εντυπωσιακό κελάηδημα του κότσυφα έχει δυνατό, καθαρό, μελωδικό ήχο που ακούγεται από τον Φλεβάρη μέχρι περίπου τον Ιούλιο. Προσελκύει το θηλυκό με γλυκά καλέσματα ενώ όλο το φθινόπωρο και τον χειμώνα κελαηδά υποτονικά.

Μερικά ακόμα είδη κότσυφα είναι ο γαλαζοκότσυφας Μonticola solitarius, o πορροκότσυφας Monticola saxatilis και ο χιονοκότσυφας Turdus torquatus.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου