Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Βιτσίλα (Aquila chrysaetus)



Χρυσαετός (Aquila chrysaetus)
Ο Χρυσαετός ή Βιτσίλα (ή Πνιγαρά) είναι το πλέον ισχυρό αρπακτικό της Ελλάδας, με άνοιγμα φτερούγων 185-220 εκατοστά και μήκος σώματος 75-90 εκατοστά. Όταν πετά, διακρίνονται ο χρυσοκίτρινος λαιμός και η μακριά ουρά του. Το ενήλικο πουλί έχει χαρακτηριστικά χρυσαφί κεφάλι και αυχένα, το σώμα και οι φτερούγες του είναι ομοιόμορφα σκούρα από κάτω, ενώ από πάνω οι φτερούγες είναι πιο ανοιχτόχρωμες. Στην ουρά υπάρχουν επίσης ανοιχτόχρωμες ταινίες. Κατά τη νεαρή ηλικία ο χρυσαετός έχει μαύρο κεφάλι και αυχένα, σκούρο σώμα με λευκές κηλίδες στις φτερούγες και λευκή ζώνη στην ουρά.

Ο χρυσαετός γυροπετά όπως το όρνιο, αλλά διαγράφει μικρότερους κύκλους γρηγορότερα από ότι το όρνιο, ενώ οι φτερούγες, όταν το παρατηρούμε από μπροστά, έχουν σχήμα V. Για το μέγεθος του είναι ιδιαίτερα ευκίνητο αρπακτικό, ικανό να εφορμά προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα. Συνήθως κυνηγά σε ζευγάρια. Χαρακτηριστικές είναι οι πτήσεις των χρυσαετών την προ-αναπαραγωγική περίοδο, όταν εδραιώνουν τα όρια της επικράτειας τους. Τα πουλιά παίρνουν μεγάλο ύψος και στη συνέχεια βυθίζονται, με μαζεμένες τις φτερούγες.
Το διαιτολόγιο ενός χρυσαετού αποτελείται από πουλιά και θηλαστικά μεσαίου μεγέθους, όπως φάσες, αγριοπερίστερα, καλιακούδες, πέρδικες λαγοί, ακόμα και χελώνες που αναζητά στις βουνοπλαγιές, στα ξέφωτα του δάσους και στις ακάλυπτες, ανοικτές εκτάσεις. Όταν δεν μπορεί να βρει ζωντανή άγρια τροφή, τρέφεται με μικρά αιγοπρόβατα αλλά και με νεκρά ζώα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου